Dynia na słodko.

Cześć!
Przyszła do nas jesień. Nie jest to moja ulubiona pora szczególnie po lecie. Trzeba już ubierać cieplejsze ubrania,swetry,kurtki. Robi się ciemniej coraz wcześniej. Już nie narzekam bo..mamy dynie. O tak,sezon na dynie to coś niesamowitego. Świetnie się ona sprawdza w daniach na słono jak i na słodko. Pieczona,gotowana,zblendowana na krem,purre..można wymieniać bez końca. I własnie to w niej kocham. Dynia ma sporo cennych wartości. Zawiera sporo witaminy A,B1,B2 i C,jest rowniez bogata w magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor oraz błonnik. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn,ma właściwości odkwaszające. Jest niskokaloryczna.

JAGIELNIK DYNIOWY
 co potrzebujemy?

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/4 niedużej dyni *
  • ksylitol/słodzidło
  • 1łyżeczka siemienia lnianego
  • 1łyżeczka oleju kokosowego  
  • mleko sojowe/woda 
     * pieczemy i blendujemy na purre
Kasze gotujemy na wodzie lub mleku do wchłonięcia płynu. Studzimy. Dodajemy resztę składników i wszystko razem blendujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blaszcze w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Polewa została wykonana z czekoladowego budyniu słodzonego ksylitolem.


 +MINI HAUL Z BIEDRONKI 
 owsianka 1,69zł/65g

oreo 4,49zł/176g

ksylitol 7,99zł/250g

mąka orkiszowa 5,99zł/1kg!!!

napój sojowy 3,79zł/1l(promocja/4.99zł)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty